Založ si blog

Nehnuteľnostné znalectvo: Ako na to

Nehnuteľnostné znalectvo je kľúčovým procesom pri kúpe, predaji alebo financovaní nehnuteľnosti. Znalecký posudok je oficiálny dokument, ktorý poskytuje odborný odhad hodnoty nehnuteľnosti, pričom zohľadňuje rôzne faktory ako lokalita, technický stav, veľkosť a vybavenie nehnuteľnosti. Tento dokument je často požadovaný bankami pri poskytovaní hypotekárnych úverov. V tomto článku sa pozrieme na to, ako prebieha znalecký posudok bytu, a aké špecifické požiadavky majú banky ako SLSP a VUB. 

cta 1

Znalecký posudok bytu je dokument, v ktorom autorizovaný znalec ohodnotí trhovú hodnotu bytu. Proces ohodnotenia zahŕňa: 

  1. Obhliadku nehnuteľnosti: Znalec navštívi byt, aby zistil jeho aktuálny technický stav, vybavenie, dispozičné riešenie a prípadné nedostatky. 
  1. Analýzu trhu: Znalec analyzuje aktuálnu situáciu na trhu s nehnuteľnosťami v danej lokalite. Zohľadňuje ceny podobných nehnuteľností, ktoré boli nedávno predané. 
  1. Výpočet hodnoty: Na základe získaných informácií a použitých metodík (napr. porovnávacia, výnosová alebo nákladová metóda) znalec stanoví trhovú hodnotu bytu. 
  1. Vypracovanie posudku: Výsledkom je znalecký posudok, ktorý obsahuje podrobné informácie o byte, použitých metodikách a stanovenú hodnotu nehnuteľnosti. 

Zdroj: https://pixabay.com/ 

SLSP znalecký posudok ako ja VUB znalecký posudok je nevyhnutný pre získanie hypotekárneho úveru zo Slovenskej sporiteľne, alebo VÚB banky. Získanie znaleckého posudku zahŕňa: 

  1. Výber znalca: Klient si môže vybrať znalca zo zoznamu schválených znalcov, ktorý poskytuje banka. 
  1. Objednanie posudku: Klient kontaktuje znalca a dohodne si termín obhliadky nehnuteľnosti. 
  1. Vypracovanie posudku: Znalec vypracuje posudok v súlade s požiadavkami banky. Tento dokument je potrebné predložiť banke ako súčasť žiadosti o úver. 

Obe banky disponujú skúsenými odborníkmi, ktorí zaručia, že váš znalecký posudok bude vypracovaný v súlade s aktuálnymi trhovými štandardmi a legislatívnymi požiadavkami.  

Znalecký posudok na nehnuteľnosť je neoddeliteľnou súčasťou procesov týkajúcich sa nehnuteľností. Či už ide o znalecký posudok bytu, alebo o znalecký posudok na iné typy nehnuteľností, je dôležité zabezpečiť kvalifikovaného a skúseného znalca. Správne vypracovaný posudok poskytuje objektívnu a odbornú hodnotu nehnuteľnosti, čo je kľúčové pre úspešné a bezpečné finančné transakcie. 

Ako získať presný znalecký posudok za rozumnú cenu

30.06.2024

Znalecký posudok je neoddeliteľnou súčasťou predaja, kúpy či refinancovania nehnuteľnosti. Ide o odborné hodnotenie, ktoré poskytuje nezávislý znalec a slúži na určenie trhovej hodnoty nehnuteľnosti. Napriek tomu, že tento proces môže byť nákladný, existujú spôsoby, ako získať presný znalecký posudok za rozumnú cenu. V tomto článku sa pozrieme na to, ako ušetriť a [...]

Prehľad poplatkov a nákladov na znalecký posudok

30.06.2024

Znalecký posudok je kľúčovým dokumentom pri kúpe, predaji alebo refinancovaní nehnuteľnosti. Či už ide o byt, dom alebo komerčný objekt, správne ocenenie nehnuteľnosti je nevyhnutné. V tomto článku sa pozrieme na to, aké sú náklady na rôzne znalecké posudky a čo ovplyvňuje ich cenu. Koľko stojí znalecký posudok? Pri otázke koľko stojí znalecký posudok je [...]

Prehľad poplatkov a nákladov na znalecký posudok

29.06.2024

Znalecký posudok je kľúčovým dokumentom pri kúpe, predaji alebo refinancovaní nehnuteľnosti. Či už ide o byt, dom alebo komerčný objekt, správne ocenenie nehnuteľnosti je nevyhnutné. V tomto článku sa pozrieme na to, aké sú náklady na rôzne znalecké posudky a čo ovplyvňuje ich cenu. Koľko stojí znalecký posudok? Pri otázke koľko stojí znalecký posudok je [...]

Peter Pellegrini

Pellegrini vyhovel koalícii a podpísal zrušenie RTVS

30.06.2024 22:41, aktualizované: 22:48

Prezident Peter Pellegrini v nedeľu podpísal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase.

Francúzsko Voľby Parlamentné Predčasné

Voľby vo Francúzsku vyhrá Le Penová. Bardella: Som pripravený stať sa „kohabitačným" premiérom

30.06.2024 19:51, aktualizované: 22:57

Ľavicový blok Nový ľudový front, v ktorom sa združili socialisti, komunisti či zelení podľa odhadov získa v prvom kole zhruba 28 až 29 percent hlasov.

búrka, svajciarsko

Po búrkach vo Švajčiarsku a Francúzsku zostalo sedem obetí

30.06.2024 18:57

Nemecko cez noc zasiahlo viac ako 100-tisíc bleskov.

usa, streľba

Americká polícia zastrelila chlapca, ktorý na ňu mieril replikou zbrane

30.06.2024 17:54

Chlapci, obaja vo veku 13 rokov, sa podľa polície zhodovali s opisom osôb podozrivých z lúpeže.

expert4u

Odborné rady a tipy zo sveta znaleckej činnosti. Získajte prehľad o tom, ako si vybrať správneho znalca, ako prebieha znalecké dokazovanie, aké sú práva a povinnosti znalcov a mnoho ďalších užitočných informácií.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 9817x
Priemerná čítanosť článkov: 378x

Autor blogu

Kategórie

Archív