Založ si blog

Nehnuteľnostné znalectvo: Ako na to

Nehnuteľnostné znalectvo je kľúčovým procesom pri kúpe, predaji alebo financovaní nehnuteľnosti. Znalecký posudok je oficiálny dokument, ktorý poskytuje odborný odhad hodnoty nehnuteľnosti, pričom zohľadňuje rôzne faktory ako lokalita, technický stav, veľkosť a vybavenie nehnuteľnosti. Tento dokument je často požadovaný bankami pri poskytovaní hypotekárnych úverov. V tomto článku sa pozrieme na to, ako prebieha znalecký posudok bytu, a aké špecifické požiadavky majú banky ako SLSP a VUB. 

cta 1

Znalecký posudok bytu je dokument, v ktorom autorizovaný znalec ohodnotí trhovú hodnotu bytu. Proces ohodnotenia zahŕňa: 

  1. Obhliadku nehnuteľnosti: Znalec navštívi byt, aby zistil jeho aktuálny technický stav, vybavenie, dispozičné riešenie a prípadné nedostatky. 
  1. Analýzu trhu: Znalec analyzuje aktuálnu situáciu na trhu s nehnuteľnosťami v danej lokalite. Zohľadňuje ceny podobných nehnuteľností, ktoré boli nedávno predané. 
  1. Výpočet hodnoty: Na základe získaných informácií a použitých metodík (napr. porovnávacia, výnosová alebo nákladová metóda) znalec stanoví trhovú hodnotu bytu. 
  1. Vypracovanie posudku: Výsledkom je znalecký posudok, ktorý obsahuje podrobné informácie o byte, použitých metodikách a stanovenú hodnotu nehnuteľnosti. 

Zdroj: https://pixabay.com/ 

SLSP znalecký posudok ako ja VUB znalecký posudok je nevyhnutný pre získanie hypotekárneho úveru zo Slovenskej sporiteľne, alebo VÚB banky. Získanie znaleckého posudku zahŕňa: 

  1. Výber znalca: Klient si môže vybrať znalca zo zoznamu schválených znalcov, ktorý poskytuje banka. 
  1. Objednanie posudku: Klient kontaktuje znalca a dohodne si termín obhliadky nehnuteľnosti. 
  1. Vypracovanie posudku: Znalec vypracuje posudok v súlade s požiadavkami banky. Tento dokument je potrebné predložiť banke ako súčasť žiadosti o úver. 

Obe banky disponujú skúsenými odborníkmi, ktorí zaručia, že váš znalecký posudok bude vypracovaný v súlade s aktuálnymi trhovými štandardmi a legislatívnymi požiadavkami.  

Znalecký posudok na nehnuteľnosť je neoddeliteľnou súčasťou procesov týkajúcich sa nehnuteľností. Či už ide o znalecký posudok bytu, alebo o znalecký posudok na iné typy nehnuteľností, je dôležité zabezpečiť kvalifikovaného a skúseného znalca. Správne vypracovaný posudok poskytuje objektívnu a odbornú hodnotu nehnuteľnosti, čo je kľúčové pre úspešné a bezpečné finančné transakcie. 

Cenové rozdiely v znaleckých posudkoch: Prečo sa líšia?

02.07.2024

Znalecký posudok nehnuteľnosti je nevyhnutnou súčasťou mnohých právnych a finančných procesov. Či už ide o predaj nehnuteľnosti, dedičské konanie, alebo vybavovanie hypotéky, znalecký posudok poskytuje objektívne hodnotenie hodnoty majetku. Avšak ceny za tieto posudky sa môžu výrazne líšiť. V tomto článku sa pozrieme na faktory, ktoré ovplyvňujú koľko stojí [...]

Na čo si dať pozor pri cene znaleckého posudku

01.07.2024

Znalecký posudok je nevyhnutnou súčasťou mnohých finančných transakcií, najmä pri predaji, kúpe alebo refinancovaní nehnuteľností. Bez ohľadu na to, či potrebujete znalecký posudok bytu alebo domu, je dôležité vedieť, na čo si dať pozor pri určovaní ceny znaleckého posudku. V tomto článku sa pozrieme na kľúčové faktory, ktoré ovplyvňujú cenu znaleckého posudku a [...]

Ako získať presný znalecký posudok za rozumnú cenu

30.06.2024

Znalecký posudok je neoddeliteľnou súčasťou predaja, kúpy či refinancovania nehnuteľnosti. Ide o odborné hodnotenie, ktoré poskytuje nezávislý znalec a slúži na určenie trhovej hodnoty nehnuteľnosti. Napriek tomu, že tento proces môže byť nákladný, existujú spôsoby, ako získať presný znalecký posudok za rozumnú cenu. V tomto článku sa pozrieme na to, ako ušetriť a [...]

juhočínske more, filipíny, lode

Filipíny tvrdia, že sa dohodli s Čínou na deeskalácii napätia v Juhočínskom mori

02.07.2024 23:26

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more, pričom odmieta konkurenčné nároky niekoľkých štátov juhovýchodnej Ázie vrátane Filipín.

Biden Joe

Prvý demokratický zákonodarca v USA vyzval Bidena, aby vzdal boj o Biely dom

02.07.2024 22:06

Lloyd Doggett poukázal na Bidenov výkon v minulotýždňovej debate s jeho súperom Trumpom.

Nehoda, zrážka, vlak, autobus, nové zámky

Objavili sa nové skutočnosti v prípade tragickej nehody pri Nových Zámkoch: Vlak zrejme nešiel po vylúčenej koľaji

02.07.2024 21:15

Rozdielne informácie o okolnostiach zrážky vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch železničiari nevysvetlili.

izrael, hizballáh

Hizballáh tvrdí, že ako odvetu vystrelil desiatky rakiet na sever Izraela

02.07.2024 19:44

Bojovníci Hizballáhu údajne odpálili desiatky rakiet Kaťuša na kasárne v severnom Izraeli.

expert4u

Odborné rady a tipy zo sveta znaleckej činnosti. Získajte prehľad o tom, ako si vybrať správneho znalca, ako prebieha znalecké dokazovanie, aké sú práva a povinnosti znalcov a mnoho ďalších užitočných informácií.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 10790x
Priemerná čítanosť článkov: 385x

Autor blogu

Kategórie