Založ si blog

Aký je rozdiel a kedy potrebujete ktorého?

V oblasti práva a súdnictva sú znalci neoceniteľnými odborníkmi, ktorí poskytujú odborné posudky a analýzy v rôznych oblastiach. Súdni znalci sú dôležitými hráčmi v procesoch, kde je potrebné špecifické odborné znalosti na objasnenie zložitých technických alebo odborných otázok. Ale kedy presne potrebujete ktorého znalca? 

cta 1

Súdni znalci

Súdni znalci sú odborníci, ktorí sú poverení súdom alebo stranami v súdnom konaní, aby poskytli odborný názor na konkrétnu otázku. Ich úlohou je prispieť k objasneniu skutkového stavu v kontexte odborných znalostí. Súdni znalci môžu pochádzať z rôznych oblastí, ako sú medicína, technika, ekonómia, stavebníctvo a mnohé ďalšie. Ich posudky sú v súdnom znalectve často kľúčové nielen pre súdne konania, ale aj pre mimosúdne riešenia sporov 

Súdneho znalca budete potrebovať, ak sa ocitnete v súdnom konaní, kde je potrebné objasniť odborné otázky, ktoré sú mimo bežnej právnej expertízy. Napríklad, ak riešite súdny spor týkajúci sa lekárskej nedbalosti, bude potrebný súdny znalec z oblasti medicíny. 

Súdni znalci stavebníctva

Súdni znalci stavebníctva sú špecialisti, ktorí poskytujú odborné posudky v oblasti stavebníctva. Ich úlohou je analyzovať technické aspekty stavieb, stavebných procesov a materiálov. Súdneho znalca stavebníctva potrebujete v prípadoch, keď sa riešia otázky kvality stavebných prác, stavebných chýb alebo iných technických aspektov stavieb. Môže ísť o spory medzi stavebnými firmami a investormi, posúdenie škôd na stavbách alebo riešenie problémov týkajúcich sa stavebných povolení a predpisov. 

Zdroj obrázka: https://pixabay.com/ 

Znalci nehnuteľností

Znalci nehnuteľností sú odborníci, ktorí sa špecializujú na hodnotenie nehnuteľností. Posudzujú faktory ako lokalita, veľkosť, stav a trhové podmienky, aby určili reálnu hodnotu nehnuteľnosti. Znalca nehnuteľností budete potrebovať pri transakciách s nehnuteľnosťami, kde je potrebné stanoviť hodnotu majetku. To zahŕňa kúpu a predaj nehnuteľností, dedičské konania, rozvody alebo podnikové fúzie a akvizície, kde je súčasťou hodnotenia aj majetok vo forme nehnuteľností. 

Výber správneho znalca závisí od konkrétnej situácie a odborných otázok, ktoré je potrebné riešiť. Súdni znalci sú širokou kategóriou odborníkov, ktorí môžu poskytovať svoje služby v rôznych oblastiach, zatiaľ čo súdni znalci stavebníctva a znalci nehnuteľností sú špecialistami v svojich špecifických odboroch. V každom prípade je dôležité vybrať si odborníka s potrebnými skúsenosťami a kvalifikáciou, aby ste získali presný a dôveryhodný posudok. 

Ktoré lokality sú v Nitre najdrahšie a prečo?

14.09.2024

Nitra, ako jedno z najstarších a najvýznamnejších miest Slovenska ponúka pestrú škálu lokalít, ktoré sa líšia nielen historickým významom, ale aj cenami nehnuteľností. V tomto článku sa zameriame na tie najdrahšie lokality v Nitre a vysvetlíme, prečo práve tu ceny nehnuteľností dosahujú najvyššie hodnoty. Zobor Zobor je dlhodobo jednou z najprestížnejších a [...]

Ako ovplyvňuje ceny nehnuteľností v Nitre znalecký posudok?

13.09.2024

Znalecký posudok zohráva kľúčovú úlohu pri určovaní trhovej hodnoty nehnuteľností, a to nielen v Nitre, ale aj na celom Slovensku. Pri predaji, kúpe alebo refinancovaní nehnuteľnosti je dôležité poznať jej reálnu trhovú hodnotu. V tomto procese sa najčastejšie využíva odborný odhad, ktorý vykonáva odhadca nehnuteľností v Nitre. Tento odborník sa riadi viacerými [...]

Ako vybaviť znalecký posudok a daň z nehnuteľností v Nitre

12.09.2024

Kúpili ste alebo predávate nehnuteľnosť v Nitre a potrebujete vybaviť znalecký posudok a zistiť, aké sú vaše povinnosti ohľadom dane z nehnuteľností? Tento článok vám ponúka prehľad toho, čo všetko potrebujete urobiť, aby ste získali potrebné dokumenty a informácie. Čo je znalecký posudok a prečo ho potrebujete? Znalecký posudok je dokument, ktorý určuje trhovú [...]

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

Rusko Iževsk škola streľba

Študent v Čeľabinsku zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyroch zranil

16.09.2024 18:07

Putin označuje takéto incidenty za importované zo Spojených štátov a vinu pripisuje globalizácii.

Peter

Odborné rady a tipy zo sveta znaleckej činnosti. Získajte prehľad o tom, ako si vybrať správneho znalca, ako prebieha znalecké dokazovanie, aké sú práva a povinnosti znalcov a mnoho ďalších užitočných informácií.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 87
Celková čítanosť: 46918x
Priemerná čítanosť článkov: 539x

Autor blogu

Kategórie